view from Tahtitornin Vuori Park

view from sea


concept diagram



exploded axonometric



Project Team |  Karine Fakhry, Diane Sawaya

Collaboration | Roula Gholmieh

3d Rendering | Carl Gerges

guggenheim helsinki   |   competition  

museum

12,100 m2

helsinki - finland

‘I am the Guggenheim’ is a mission that puts the individual at the center of the museum’s architecture to create unusual relationships between time and space. The idea of Helsinki is radical, an ideal city built from nothing: an immaterial city grown of language, voice, and image. The desire for a new Guggenheim experience lies where spatial contrasts merge in the midst of the immaterial city. Our intention is to develop an approach that allows the space to fabricate itself continuously by exploiting notions of interaction and data collected from the visitor. By taking into account the obsolescence of new interactive technologies, we create an open infrastructure that allows for the museum to be flexible in order to accommodate for artistic and technological innovation within a system of plugged-in programs of museum, theatre, education and various production functions. The building is an organism of connections with the capacity to create forms of social interaction, knowledge and pure entertainment that are non-reducible to past uses or aesthetic commands. The Guggenheim is envisioned as a cultural think tank in Helsinki with an interface that is non-cultural: the everyday human interaction and the city. So where does the museum begin and where does it end? By taking the public space and delivering it in a different way, we make an exchange that threads the public into the museum, using all the surfaces for defining the play of the institution with its environment and immediate context. We’re trying to bring park culture, port culture, city culture and museum culture together.